Maistinė soda

Natrio hidrokarbonatas NaHCO3 dar kitaip natrio bikarbonatas visiems geriau žinomas kaip maistinė soda, kepimo milteliai, kepimo soda, valgomoji soda ir daugybe kitų panašių pavadinimų. Arba vadinama paprasčiausiai soda. Maisto pramonėj produktai kurių sudėtyje yra sodos ant įpakavimo soda yra žymima E500. Sodos virimo temperatūra yra 851 laipsnių celsijaus ir lydymosi temperatūra 50 laipsnių Celsijaus. VIII amžiaus pabaigoje Natrio hidrokarbonatą kaip kepimo priedą naudojo John Dwight ir Austin Church iš Niujorko. Šie kepėjai JAV įkūrė pirmąją gamyklą kepimo sodai iš anglies dioksido ir natrio karbonato gaminti. Natrio hidrokarbonatas taip pat yra gaminamas Solvėjaus proceso būdu. Solvėjaus procesas yra natrio chlorido, amoniako ir anglies dioksido reakcija vandenyje.

Natrio hidrokarbonatas gali būti pagamintas anglies dioksidui reaguojant su natrio hidroksido vandeniniu tirpalu. Šios reakcijos metu iš pradžių susidaro natrio karbonatas. Tada į šią reakciją pridedant anglies dioksido susidaro natrio bikarbonatas.

Na 2 CO 3  + CO 2  + H 2 O → 2 NaHCO 3

Natrio hidrokarbonatas taip pat yra randamas gamtoje JAV Kolorado valstijoje Piceance baseine. Taip pat natrio hidrokarbonatas yra išgaunamas iš Nahcolite (dar kitaip gali būti vadinamas Thermokalitu) minkštų mineralų kurie nuo 1928 metų yra  randami Italijoj  Vezuvijaus ugnikalinio tuneliuose. Mineralo pavadinimas yra sudarytas pagal šio mineralo cheminių medžiagų NaHCO pavadinimą.

NATRIO BIKARBONATO NAUDOJIMAS:

Maisto gaminimas: pirmiausia naudojamas kaip raugas kepiniuose. Kartais naudojamas žalių daržovių kepimui, kad suteiktų joms ryškiai žalią spalvą..

Kovai su kenkėjais: jis gali būti naudojamas naikinti vabzdžius, pvz., tarakonus, ir gali būti naudojamas pelėsio augimo stabdymui.

Dažų ir korozijos šalinimas: korozijai pašalinti naudojamas procesas, vadinamas sodos pūtimu .

Asmeninė higiena: Daugelyje dantų pastų yra natrio hidrokarbonatų, kurie geriau balina ir pašalina apnašas, nei pastoje, kurioje jo nėra. Jis taip pat naudojamas burnos skalavimo skysčiuose.

Naudojimas medicinoje: kartu su vandeniu gali būti naudojamas rėmeniui ir rūgštiniam virškinimui gydyti. Vartojamas aspirino perdozavimo atveju . Galima naudoti norint palengvinti skausmo simptomus po kai kurių vabzdžių įkandimų ir įgėlimų. Natrio hidrokarbonatas gali būti naudojamas norint palengvinti alergijos reakcijas sukeltas kai kurių augalų. Soda taip pat gali padėti šalinant rakštis . Iš sodos ir vandens suformuojama pasta kuri užtepama ten kur yra rakštis  ir apvyniojama medžiaga ar bintu. Palaikoma apie 24 valandas. Soda turėtų labiau iškelti rakštį į odos paviršių.

Sporte: naudojamas prieduose skirtuose sportininkams.

Kiti panaudojimo būdai: kaip valymo priemonė, šarminant, taip pat naudojamas kaip galvijų pašarų priedas. Taip pat naudojamas gesintuvuose ir rūgščių bei šarmų neutralizavimui.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Free Web Hosting